Een groene belevingsplek voor onze jeugd aan JH De Stip
Er is de laatste 12 maanden heel wat gebeurd rondom JH De Stip. Vorige week werd ter afronding van de vele werken een officieel openingsmoment voorzien net voor de start van de zomervakantie. De foto's + video's schetsen een chronologisch beeld van de ingrijpende positieve veranderingen rondom het jeugdhuis. Naast externe firma's hebben ook heel wat gouden collega's van het Technisch Centrum hier voorbereidende (zweet+stof)werken gedaan. Ook nog een speciale dank aan Meester Bogaerts voor het mee "shapen" van het BMX-terrein.
KOPIE PERSTEKST:
"Een groene belevingsplek voor onze jeugd aan jeugdhuis De Stip"
Ham – 25 juni 2024
Een leuk, groen ontmoetingsplekje waar je kan ontspannen en ongedwongen nieuwe mensen
ontmoeten. Dat is de filosofie achter de omgevingsaanleg aan jeugdhuis De Stip in Ham.
Het project werd in overleg met de jeugd en buurtbewoners uitgewerkt, met financiële steun van het Europees Landschapsfonds.
"Beleven en ontmoeten"
De omgeving van jeugdhuis De Jeugdhuis De Stip kreeg onlangs een fikse upgrade. Zo werd de groenzone met parking, die gelegen was langs de Wilgenstraat, volledig heraangelegd. Het project werd in overleg met de jeugd en de buurtbewoners uitgewerkt. Het Centrum Duurzaam Groen uit Genk tekende het inrichtingsplan uit.
De grotere werken, zoals de grondwerken en klinkerwerken, werden uitgevoerd door de firma Verbruggen Tuinarchitectuur uit Mol. Een sociale tewerkstellingsploeg van maatwerkbedrijf vzw Lidwina uit Mol nam de inrichting van het terrein voor zijn rekening.
Je vindt er onder meer een bmx-parcours, een wilgenhut, een zittribune, peuterveerwipjes,
picknickbanken, een basketbalring, touwenhangmatten en een bijenhotel.
Daarnaast hebben we ook fruitbomen en -struiken, sierheesters en haagplanten aangeplant.
Aan de voorzijde van De Stip scoort nu al een voetbalterreintje, aangelegd door de firma Ecograss uit Lubbeek. De firma Timber Projects uit Mechelen plaatste er nog een houten terras. De keuze viel op hout met FSC label dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
Cortenstaal plantenbakken omringen het houten terras, gemaakt door de scholieren van Campus Max in Tessenderlo.
De realisatiekost van het project bedraagt ruim 200.000 euro.
"Inclusie tegen vereenzaming"
De werken maken deel uit van een groter project met als titel: ‘Ontwikkelen, versterken en verbinden van inclusieve groene ontmoetingsplekken in Kwaadmechelen’. De realisatie van dit project is mede mogelijk dankzij subsidies vanuit het Europees Landschapsfonds.
Het project heeft de bedoeling om inwoners leuke, groene, ontmoetingsplekjes aan te bieden zodat mensen mekaar makkelijker ontmoeten. Op die manier trachten we vereenzaming in onze maatschappij tegen te gaan. De plekjes vormen een ideale omgeving om deel te nemen aan een van onze ‘buurtbabbels’.
De andere onderdelen uit dit project omvatten:
- De herinrichting van het fiets- en wandelrustpunt ‘Ambertuin’ ter hoogte van de Spoorwegstraat en het toeristisch fietsroutenetwerk. Hier voorzien we onder meer nieuwe rustbanken, een fietsenstalling en enkele natuurlijke speelelementen.
- De realisatie van een educatieve klimaatwandelroute die verschillende groene plekjes doorheen het centrum van Kwaadmechelen op een leuke manier met mekaar zal verbinden. Bij dit project werken we ook samen met de scholen.
Deze deelprojecten zullen in een latere fase, in de loop van 2024 en voorjaar 2025, uitgevoerd
worden. EINDE PERSBERICHT.
Foto's zie deze site + www.facebook.com/JEUGDDIENSTHAM (ook video's)